Bu hafta 2013 yılının son haftası. Artık her yıl bu tarihlerde bir önceki yılda yaptığım istek listemi gözden geçiriyorum. İsteklerimin kaç tanesinin gerçekleşmiş, kaç tanesinin beklemede olduğuna bakıyorum. Beklemede olanlarla ilgili bu yıl daha farklı neler yapabilirim ve yeni isteklerim neler; tüm bunları gözden geçiriyorum.
Bu yıl da aynı şeyleri yaptım. Geçen bir yılla ilgili hayatım değerlendirmesini yapmayı çok seviyorum. Çünkü çoğu zaman yaşadığımız gelişmeleri görmezden gelip, henüz olmayan şeylere takılıp kalıyoruz. Böyle bir değerlendirme kendimizi sevmemize ve takdir etmemize yardımcı oluyor ve aslında en çok ihtiyacımız olan bu zaten.
Geçen yıl istek listemi biraz farklı bir tarzda oluşturmuştum. Bu yıl onları okuduğumda, geçen yılki yöntemimin gerçekten işe yaramış olduğunu gördüm. İstek listemin dışında da hayatımda çok güzel gelişmeler olduğunu fark ettim ve bu yıl da yine aynı yöntemi kullanmaya karar verdim. Ne de olsa test edildi ve onaylandı.
O yüzden de bu yıl, sizinle geçen yılki yazımı tekrar paylaşmaya karar verdim. Çünkü kendim deneyip işe yararlılığını gördüğüm yöntemleri paylaşmayı seviyorum.
Hadi bakalım, alın kağıdı kalemi elinize, başlayın yazmaya. Bende işe yaradığına göre, sizde de yarayabilir.
Yeni bir yıla girerken taptaze bir heyecanla beklentilerinden bahseder çoğu kişi. Yeni yılda spora başlayacaklarından, bırakmak istedikleri alışkanlıklarından, ailesine daha fazla zaman ayırmak istediklerinden, vs… sözeder. Ya da daha iyi bir iş bulmak, keyifli bir ilişki yaşamak ya da daha fazla para kazanmak ile ilgili arzularından.
Ocak ayının sonuna doğru da genelde bu projelerin çoğu rafa kalkmış olur. Spor faaliyetleri sona erer, eski alışkanlıklara devam edilir ve hayatın temposunda sevdiklerimize istediğimiz kadar zaman ayıramamaya başlarız. Daha fazla para veya yeni bir ilişki hayalleri ile ilgili ateşli heyecan ise sönmeye başlar. Hal böyle olunca da ne gerek var istek listesi falan oluşturmaya, değil mi?
Ben de tam böyle düşünen bir insandım işte. O yüzden hiçbir zaman istek listesi oluşturduğumu hatırlamıyorum. Nasıl olsa gerçekleşmeyecek şeyler için liste yapmaya ne gerek var değil mi??? Değilmiş işte.
1 Ocak 2009 sabahında Mert’in önüme bir defter koymasıyla ve benim de tüm içtenliğimle isteklerimi yazmam, sonra da yazdıklarımın % 90’ının gerçekleştiğini görmemle bu fikrim değişti Allahtan. Artık her yıl mutlaka yapıyorum istek listemi. Elbette, bunu hayatınızın herhangi bir gününde yapabilirsiniz, yılbaşına denk getirmeniz şart değil. Ama insanın hoşuna gidiyor işte. Yepyeni bir yıl, yeni umutlar ve bunları kutlama fırsatı.
O yüzden bu yıl sizden de, kendi istek listenizi oluşturmanızı rica ediyorum. Yalnız oluştururken birkaç noktaya dikkat etmenizi de rica edeceğim beraberinde.
- Öncelikle yazdıklarınız sizin için gerçekten önemi olan şeyler olsun, laf ola beri gele diye yazmayın lütfen. Gerçekten isteyip istemediğinize dikkat edin. İstemem lazım diye mi düşünüyorsunuz, yoksa derinlerde gerçekten istiyor musunuz? İşinizde terfi etmek istediğinizi yazarken, bir yandan da alacağınız sorumlulukların ailenize zaman ayırmanıza engel olacağını düşünüyor ve bu sizi endişelendiriyorsa, terfi etmeyi gerçekten istiyor olamazsınız. Yaratım için güçlü ve canlı bir istek önemlidir. Ayrıca şöyle de düşünebilirsiniz, bir tarafınızın aslında arzu etmediği bir isteğinizin gerçekleşmesi size keyif ve neşe değil olsa olsa sıkıntı verecektir. O yüzden yazarken kendinizle başbaşa kalın ve sadece içinizi titreten istekleri yazın lütfen.
- İsteklerinizin öznesinin kendiniz olduğundan emin olun. ‘O kızın/çocuğun benden hoşlanmasını istiyorum’ veya ‘patronum bana karşı daha saygılı davransın’ tarzı istekler, tamamen diğer kişinin paşagönlüne göre gerçekleşebilecek istekler. Dolayısıyla siz de yaratım gücünüzü kendi ellerinizle başkasına teslim etmiş oluyorsunuz. O yüzden lütfen sadece kendinize ve sizin hissedeceklerinize odaklanın. ‘Keyif aldığım bir ilişki yaşamak istiyorum’ veya ‘Saygı görmek istiyorum’ gibi.
- Şimdi geldik bence en önemli noktaya. İstek listenizi bitirdikten sonra şöyle bir okuyun ve şunun değerlendirmesini yapın: “Nasıl bir kişi istek listenizdeki maddeleri yaratabilir?”
Terfi olan kişi daha farklı bir çalışma tarzı benimseyen veya terfiyi hakettiğine inanan birisi midir, keyifli bir ilişki yaşayan kişi her şekilde mutlu olmayı becerebilen birisi midir, saygı gören kişi kendine ve etrafına saygı duyan birisi midir?
Bu yorumlar tamamen sizin yorumlarınız olacak şekilde birkaç maddeyle bu listeyi de oluşturun lütfen, çünkü bence en önemli kısmı bu.
Kaç maddelik listeler oluşturacağınız tamamen size kalmış, isterseniz 20 istek yazın isterseniz 2. Ama lütfen sizin için gerçekten önemli olan ve gerçekleşebileceğinize inanma ihtimaliniz olan istekler olsun.
Benim istek listemde her yıl 15-20 arası madde olurdu.Fakat bu yıl biraz daha farklı yaptım, 3 aşamalı oldu.
- Bu yıl 2 tane majör isteğim var sadece. Altlarına bu isteklerim gerçekleşirse hayatıma katacakları güzellikleri yazdım. Onlar da bir nevi istek listemin alt başlıkları gibi oldu. Hem de farketmeden araya Niye Egzersizi’ni de sıkıştırmış oldum.
- Ayrıca sahip olmaktan memnun olduğum ve devam istemesini istediğim alanlar ile ilgili de şükür egzersizi yaptım.
- Son olarak da bu iki isteğimin gerçekleşebilmesi için nasıl birisi olmam gerektiğini listeledim.
Bunu size de bir fikir vermesi açısından örnek olarak verdim sadece, siz kendiniz için bambaşka bir şekilde yapabilirsiniz. Ama önemli olan tüm kalbinizle ve tüm içtenliğinizle içinizi titreten şeyleri yazmanız. Sonra da yazdığınız sayfaları uzunca bir süreliğine açmamanız. Elbette, yine seçim sizin ama ben bir dahaki yıla kadar geri dönüp bakmıyorum, ‘oldu mu, olacak mı?’ moduna girip direnç yaratmamak için. Siz zaman zaman okumaktan keyif alıyorsanız, öyle yapabilirsiniz elbette.
Bundan sonrası artık sizin sorumluluğunuzda değil, gerisi hayatın akışına havale. Sizin yapmanız gereken tek şey hayatınızdan keyif almak, enerjinizi yüksek tutmak ve nasıl bir kişiye dönüşmeniz gerektiğine inanıyorsanız o kişiye dönüşmek. Siz kendiniz üzerinde çalışın, evren de sizin istek listeniz üzerinde çalışsın. Keyifli bir işbölümü, değil mi?
Bu arada geçenlerde facebook paylaşımlarında Jim Carrey’in güzel bir sözünü okumuştum : “Umarım herkes bir gün zengin ve ünlü olur ve hayallerinin hepsine kavuşur, böylece aranılan esas cevabın bu olmadığını anlar”
Biliyorum, o kadar istek listesi tarifinden sonra asıl olayın bu olmadığı ile ilgili bir söylem biraz çelişkili kaçtı ama aslında hiç değil.
Çünkü bütün isteklerimizi daha mutlu olacağımızı düşündüğümüz için istiyoruz. Fakat mutlu insan olmayı seçmeden mutlu olmamız mümkün değil, isteklerimizin hepsi gerçekleşse bile. İşin güzel yanı ise şu, biz sahip olduklarımızla mutlu olmayı seçer ve hayatımızın güzel yanlarına odaklanmayı alışkanlık haline getirirsek, isteklerimizin hepsi zaten bir bir gerçekleşiyor.
O yüzden herkese mutlu olmayı seçtikleri, kendilerini hayatın akışına bıraktıkları ve tüm hayallerini teker teker deneyimledikleri şahane bir yıl diliyorum.
Her gününüz bir öncekinden çok daha güzel geçsin